Förslag till akut beredskapsplan för att öka
tillgången till livsmedel i lokalsamhället
Hur ska vi säkra tillgången av livsmedel i kommunen under Coronatider?
Vi i föreningen och nätverket Närjord menar att vi idag i Sverige står inför en akut fråga om hur tillgången till livsmedel för kommunens invånare ska säkras. Spridningen av Coronaviruset har aktualiserat problem, brister och behov av förändring som bl.a. påtalas i livsmedelsstrategin (t.ex. ifråga om importberoende, livsmedelssäkerhet mm). Det som nu sker skyndar på, nödvändiggör och motiverar en snabb omställning till system för livsmedelsförsörjning som bygger på en tillräcklig självförsörjning och på en långsiktigt hållbar matproduktion.
Vi menar att om denna omställning inte görs nu så innebär det ett mycket stort risktagande, en reell risk för allmän brist på livsmedel och för en situation som både är samhällsfarlig och farlig för invånarnas hälsa eller överlevnad. Frågan om hur vi ska säkra tillgången till livsmedel är därför en fråga om ansvarstagande. Den måste prioriteras högst och resultera i kraftfulla satsningar. Det är också en situation som redan idag motiverar extraordinära insatser, och som dessutom är lagstadgad (3 kap,3§, 2006:544). Där framgår kommunens ansvar i tider som dessa.
Läs mer här om lagen här:
Ett förslag till brev till beslutsfattare hittar du här. Använd det fritt!
Utöver en långsiktig omställning nationellt och regionalt behövs också en konkret åtgärdsplan för lokalsamhället som sträcker sig inom en snäv framtid, i praktiken de närmsta två månaderna. Det är under denna korta tidsperiod vi har möjlighet att åtminstone i det lilla påverka den lokala livsmedelstillgången. Det handlar om tiden för jordbearbetning och sådd, och den är från nu och som längst fram till början på juni. Efter det är det tyvärr för sent.
Agerar vi snabbt nu kan vi tillsammans, kommunen och civilsamhället, göra skillnad och visa på positiva vägar framåt. Vi tror dessutom att en sådan satsning skulle få nationell uppmärksamhet. Söderhamn skulle genom detta snabba initiativ vara en föregångare och inspiration för andra kommuner i landet.
Vi i föreningen/nätverket Närjord har en rad konkreta förslag som syftar till en helhetslösning. Det är ett initiativ som tar frågan om hur livsmedelstillgången kan säkras på allvar och är beredda att omedelbart, praktiskt göra skillnad.
Vi vill visa på vikten av en kommunal kraftsamling, samordning, organisering och aktivering av finansiella resurser, materiella tillgångar och egendomar (brukbar mark) samt mobilisering av de som arbetar med livsmedelsförsörjningen.
Vi föreslår följande konkreta åtgärder under perioden maj-juni:
Grupperna ska ha det övergripande ansvaret, mandatet och uppdraget att öka tillgången till livsmedel både kortsiktigt och långsiktigt, för alla invånare och på ett sätt som är miljömässigt hållbart. Grupperna ska också planera och verka målmedvetet för en regional helhetslösning.
Här föreslår vi att stora summor avsetts för inköp av utrustning, löner, mm
Potatis, spannmål, grönsaksfröer etc
Framför allt ko-, häst- och hönsgödsel
Djurfoder, diesel, växtskydd, mediciner till djur etc
Här föreslår vi dels en inventering av kommunal, befintlig mark samt ett upprop till fler markägare att ansluta sig och snabbt ställa mark i brukbart skick
Vi föreslår att det i samtliga kommunala växthus enbart odlas näringsrika och lagringsbara grödor detta år, såsom kål, rotfrukter mm
Under förutsättning att medborgare lovar att producera ätbara plantor för utsättning samt växthusgrödor i större omfattning, och som kommer fler till del, erbjuds de gratis lån av mindre växthus (upp till 20 m2)
Samverkan med hyresvärdar, markägare…
Kan samordnas inom civilsamhället
Kan ske i samarbete med Komvux, Studieförbund och Folkhögskolor …
Kan ske i samarbete med Komvux, Studieförbund och Folkhögskolor …
Kan samordnas inom civilsamhället
Kaninuppfödning, kotell, svampodling, insekter mm…
Sverige har ingen egen fröproduktion av grönsaker. Nästan allt produceras i de nu hårt drabbade länderna Italien och Spanien. En brist kan förväntas inför nästa år…
PS: Allt innehåll på denna sida kan användas fritt i ert lokala arbete
om syftet är att uppnå en hållbar samhällsomställning
© Copyright. All Rights Reserved.